Ronde van Frankrijk 2022
Van Kopenhagen naar Parijs
Attencion Tour-fans, Frankrijk-minnaars en kampeerliefhebbers! Op 1 juli 2022 klinkt het startschot van de 109e Ronde van Frankrijk. In dit magazine nemen we je mee - van de start in Kopenhagen tot de finish in Parijs. Check in voor een verkenningsronde én de mooiste Tour-campings!
Grand Départ in Denemarken

Wij juichen voor Jumbo-Visma
Verslaat Roglic zijn landgenoot Pogacar? Wat doet Jonas Vingegaard? En hoeveel etappes wint Wout van Aert? Als partner van Jumbo-Visma krijgen we bij Vacansoleil al buikkriebels. Collega’s wagen zich in poultjes aan voorspellingen. De dresscode op kantoor is geel. Fanatiekelingen komen op de racefiets naar het werk. En op onze campings trekken we de tentlijnen strak en vegen we de veranda’s blinkend schoon. Klaar om jou te ontvangen voor een zinderende Tour-zomer!


Kopenhagen
Kleurrijke fietsstad
Op 1 juli start de Tour met een individuele tijdrit (13 km) in de hoofdstad van Denemarken. Dat treft: Kopenhagen is meerdere malen uitgeroepen tot Beste Fietsstad ter Wereld. Stap gerust zelf op de trappers. Alle bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar en je kunt overal fietsen huren, dit kost ongeveer 10 euro per dag. Ontdek deze supergezellige stad!

Fotospot
De Kleine Zeemeermin – oké, het is een cliché. Maar het beeldje uit het sprookje van Hans Christian Andersen moet je gezien én gefotografeerd hebben. Elke dag poseert ze in de haven geduldig voor duizenden toeristen.


Zien in Kopenhagen
- Amalienborg – De koninklijke familie woont gezellig midden in de stad. Bewonder paleis Amalienborg en aanschouw de wisseling van de wacht.
- Nyhavn – het iconische hart van de stad, met de bont gekleurde kroegen en pakhuizen aan het water. Dé plek om een Deens biertje te proeven.
- Tivoli – Een dag in dit pretpark (1843) voelt als een kermis voor je zintuigen. Nostalgische attracties, prachtige tuinen, sprookjesachtige sfeer!

Hotspot
The Infinite Bridge, Aarhus Een houten brug aan zee waar je oneindig kunt wandelen en fietsen – het uitzicht draait met je mee. Denemarken bulkt van deze kunstige trekpleisters.

Fietsen door Jutland
Vredige stranden. Stoere kliffen. Op en neer golvende wegen tussen de graanvelden. De 2e en 3e etappe zijn een ode aan het Deense landschap. Dat oogt afwissend hartverwarmend lief en lekker avontuurlijk. Volg het peloton naar Roskilde (waar je een museum met Vikingschepen ontdekt en op 2 juli het beroemde muziekfestival meepikt) en het kunstzinnige kuststadje Nyborg op het eiland Funen. Tussen Vejle naar Sønderborg slalom je door de zandduinen van Jutland. Op dit geliefde schiereiland zijn historische stadjes en hypermoderne architectuur de beste buren. Heerlijke vakantieplek!

Kamperen in Denemarken
In Denemarken kampeer je altijd dicht bij zee. Wat je meteen voelt, is de kneuterige, gastvrije sfeer op de camping. Ze hebben er zelfs een woord voor bedacht: hygge. Dat betekent samen delen, genieten van de dingen die echt belangrijk zijn. Zoals ’s avonds; dan zitten jullie met gloeiende wangen bij het kampvuur. Worstjes roosteren, en marshmallows. Je buurman vertelt er een spannend verhaal bij. Op de achtergrond ruisen de golven. Jullie gaan nog lang niet naar bed!
Camping Feddet
Terugkeer naar de Hel van het Noorden

Op dag vier arriveert de Tourkaravaan in Frankrijk. En daar is het direct knallen geblazen. Tussen Duinkerken en Calais, bij Cap Gris-Nez en Cap-Blanc-Nez, sprokkelen de klimmers de eerste punten bijeen voor de bolletjestrui. En een dag later wacht een soort tweede Hel van het Noorden. Met elf loodzware kasseistroken lijkt de etappe tussen Lille en Arenberg op een soort Parijs-Roubaix 2.0. Jij leeft volop mee én geniet van de veelzijdige omgeving.
Duinkerken
Beetje Frans, beetje Vlaams
De stad met een van de grootste zeehavens van Frankrijk ligt maar 5 kilometer van de Belgische grens. In het ongerepte duingebied tref je kindvriendelijke stranden en maak je heerlijke wandelingen. Steek je neus in de lucht en snuif de zeelucht op. En neem ook een kijkje in de stad.

Zien in Duinkerken:
- Belfort– Blikvanger in het centrum. Deze klokkentoren is 15e-eeuws monument dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.
- Parc Zoologique Fort-Mardyck – Prachtige dierentuin met ruim 70 soorten zoogdieren en vogels.
- Veurne – Wip de Belgische grens over naar de oude stadje Veurne. Plof neer op een terras en bestel een pan mosselen!


Zien in Calais
- Het centrum voor Mode en Kant – Een modefabriek met als rode draad 80 weefgetouwen en 5 galerijen boordevol collecties uit de 19e eeuw.
- De haven – Veerboten en vrachtschepen, de een nog groter dan de ander. Spot ze onder het genot van een drankje of visje in de haven.
- Cap-Blanc-Nez - Ten westen van Calais ontdek je een sprookjesachtige kaap met spectaculaire, spierwitte krijtrotsen.

Lille
Parijs van het Noorden
Het historisch hart van Lille is om door een ringetje te halen. Smalle geplaveide straatjes, trotse herenhuizen, oude wijken tot de nok gevuld met gezellige cafés en winkels. Tel daar het chique beursgebouw, de kathedraal, de musea en het stadspark bij op, en je snapt waarom Lille het ‘Parijs van het Noorden’ genoemd wordt.

Afslag Ardennen

Op dag zes schieten we de Belgische grens over. Vanuit Binche in Wallonië koersen we via de Franse naar de Belgische Ardennen. Het is de langste etappe (220 km) van de Tour en de perfecte warming-up voor het zwaardere bergwerk. Klap in de groene heuvels langs de weg je zitstoel uit, en kijk wie er zegeviert in citadelstadje Longwy.
Kamperen in de Ardennen
Plezant, dat uitstapje naar België. In de Ardennen kun je kamperen als een volleerde dauw- én fietstrapper, dicht bij het parcours van de Tour. Bossen met idyllische rivieren, heuvels en rotsen en hier en daar een uit natuursteen gebeiteld stadje. Een totaal andere wereld, lekker dicht bij Nederland. Bivakkeer op een geweldige camping in de natuur en ontdek hoe fijn dat is.

Vogezen
Waar heuvels bergen worden
Op 8 juli gaan de wielrenners op hoogtestage. De groene Vogezen ogen zijdezacht, maar de schijn bedriegt. De cols zijn verraderlijk stijl en de laatste klim van de dag, La Planche des Belles Filles, staat bekend als de beul van de Vogezen. Deze etappe is een traktatie voor wieler- én natuurfans.
Hoogtepunten:
- Cascade de Tendon – wandelen tussen twee klaterende watervallen
- Gerardmer – waterfietsen en zwemmen in een schitterend meer
- Vittel – thermen bewonderen en zuiver mineraalwater drinken


7 watervallen in de Jura
Een koppig berggebied met een fluwelen kantje. Dat is de Jura. In deze ruige regio met glinsterende meren en kolossale grotten heeft de natuur het voor het zeggen. Tip: de 7 watervallen van Hérisson. Je ontdekt ze diep verstopt in het bos. Via een spannend pad met trappetjes en rotsblokken hop je van waterval naar waterval. In de verte hoor je de volgende al klateren. Trek de veters van je wandelschoenen goed strak!

Dagje Zwitserland
Een dag later scheren de coureurs over de toppen van Jura naar Lausanne in Zwitserland. Aan het meer van Genève komen ze op adem voor de bergrit van Aigle naar Châtel bij skigebied Les Portes du Soleil, net over de grens in Frankrijk. Daar waar je ’s winters op de latten omlaag zoeft, daar zwoegen de renners nu omhoog!
Meer van Genève
Het meer van Genève is met zijn locatie in Frankrijk én Zwitserland een bijzondere eend in de bijt. Van oever wisselen is ambitieus, want het heeft een oppervlakte van 584 km2 en een lengte van 73 km. Naast de grootte verrast óók de veelzijdigheid; geschiedenis- en cultuurgravers en (water)sporters smullen er van alle to do’s.

Op naar de Alpen!

Vullen die bidons! Vanaf etappe nummer 10 trekt het peloton de Alpen in. Morzine, Albertville, de Galibier … het zijn plaatsnamen die de Tourharten sneller laten kloppen. Wij focussen ons óók op de toeristische trekpleisters in deze regio. Dat zijn er nogal wat …

Meer van Annecy
Lac d’Annecy; voor wateraanbidders die méér willen. Met een krans van groene bergen rekt het zich 15 kilometer uit in de regio Savoie Mont Blanc. Het diepblauwe water is dé kweekvijver van ambitieuze en recreatieve watersporters. Kano’s en zeilboten kabbelen voorbij, terwijl zonaanbidders op de grasachtige stranden toekijken. De omringende oevers en heuvels worden als disco-ijsjes bestippeld met wandelaars en fietsers. Zet je stappen- of kilometerteller aan vanuit Annecy le Vieux of Veyrier en ga een lange slinger van kastelen, bergdorpjes en steden af. Om razendsnel van trekpleister naar trekpleister te hoppen, stap je op de veerpont Lac d’Annecy Express.


Annecy
De meest geliefde trekpleister aan het meer van Annecy is het oude stadje zelf. Dankzij de vele kiekwaardige en waterrijke hotspots wordt Annecy het Venetië van de Alpen genoemd.
- Le Palais de l’Île- een middeleeuws torentjeshuis in de vorm van een boot. Ooit een gevangenis, nu de meest gefotografeerde plek van Annecy.
- Pont des Amours- oftewel de Brug der Geliefden. Op deze romantische brug heb je een verbluffend uitzicht op het meer van Annecy en de bergtoppen.
- Jardins de l’Europe – wonderschoon park vlak bij de Pont des Amours, waar Genieten en Rust je beste vrienden zijn.

Mont Blanc
De állerhoogste berg in de Alpen is de iconische Mont Blanc. Met zijn 4808 meter kijkt hij op iedere hoge berg neer en strekt hij zich languit over Frankrijk, Italië én Zwitserland. Deze enorme gebergtesliert is op allerlei manieren te trotseren.

Per kabelbaan en/of lift
Pak de kabelbaan Aiguille du Midi die je van Chamonix naar een hoge hoogte van 3777 meter brengt. Geen hoogtevrees? Steek de beroemde loopbrug over naar de lift, die je naar een hoogte van 3842 meter hijst.
Met de benenwagen
Dwars door het glorieuze gebergte trekken? Neem de benenwagen met de Tour du Mont Blanc, een 10 tot 14 dagen durende tocht.
In de lucht
Bewonder het bergaanzicht vanuit vogelperspectief en vlieg al parapentend over de bergtoppen. Vogels die van rechts komen hebben voorrang!
Per spoor
Liever per spoor door het iconische massief? Stap in de trein van de Mont Blanc Tramway naar Glacier de Bionnassay (Nid d’Aigle) op 2372 meter.

Volgende keer in jouw magazine …
In het volgende Tour-magazine beklimmen we de Alpe d’Huez, ontdek je de beste campings in Zuid-Frankrijk en naderen we de eindstreep in Parijs. Houd je mailbox in de gaten!