Strade Bianche

Italië - Toscane

Toscane is een geweldige gastheer voor wielrenners, maar óók voor jouw vakantie! Het beeld van glooiende velden met cipressen lijkt uit een prentenboek geplukt. In het voorjaar laat het landschap je zijn groenste kant zien; in de zomer kleurt alles goud. Zonnebloemen schieten omhoog, hooirollen liggen uitgestrooid en wijnvelden staan vol glimmende druiventrossen. En dan moet je Florence, Pisa en Siena nog zien!

Toscane

Zwoegen over witte wegen

De Strade Bianche is voor de bazen-boven-bazen onder de profploegen. Deze 190 kilometer lange koers loopt voor een groot deel over onverharde wegen. Soms is er wit grind overheen gestrooid, wat voor witte wegen (Strade Bianche) zorgt. Door de verschillende ondergronden maken kasseienrenners én klimmers kans om dit pittige doorbijtparcours te winnen!

Go Team Jumbo-Visma!

Geen berg te hoog en geen zandpad te zwaar voor onze Jumbo Visma helden. Zeven toprenners wagen zich aan de start. Kopman is klassiekersspecialist Wout van Aert, die in 2020 op glansrijke wijze de zege greep. Samen met Tobias Foss, Robert Gesink, Chris Harper, Nathan Van Hooydonck, Timo Roosen en Paul Martens (onder voorbehoud van wijzigingen) gaat hij opnieuw deze keiharde onverharde strijd aan.

Siena

Mooiste plein van de wereld

In Siena, op het beroemde plein Piazza del Campo, begint en eindigt de Strade Bianche. Alle straten stromen naar dit plein, het kloppend hart van deze middeleeuwse stad. Met zijn schelpvorm, verdeeld in negen gelijke taartstukken en historische gebouwen, lijkt het Piazza del Campo de steengeworden godin van de schoonheid Afrodite. Pleinvrees? Pleinliefde! Het Palazzo Pubblico en de 100 meter hoge Torre del Mangia stelen je hart.

Historische race

Niet alleen wielrenners racen rond het plein. Op 2 juli of 16 augustus davert het paardengetrappel in je oren als het Piazzo del Camp verandert in de arena van de Palio, de legendarische paardenrace tussen de 17 wijken van de stad. Terwijl de toeschouwers uit hun dak gaan, stormen de ruiters als titanen drie keer rond het plein. Spelregels zijn er niet. Alleen winnen telt!

Zien in Siena

  • Historisch centrum: uren dwalen door smalle straten
  • Duomo Santa Maria, de Gotische kerk in zwart-wit marmer
  • Fonte Gaia, bombastische fontein uit 1429 en nu een populair zwembad voor duiven

Pienza

Een verrukkelijke stop onderweg! Het UNESCO-werelderfgoedstadje Pienza is één grote etalage van de architectuur van de Italiaanse Renaissance. Paus Pius II, die hier woonde, prijst Pienza zelfs als de ‘ideale stad van de Renaissance’. Nieuwgierig? Bezoek het Piazza Pio II en Palazzo Piccolomini en je bent verkocht en verknocht!

Fotomomentje

Soms móét je op de rem trappen. Zoals bij Cappella della Madonna di Vitaleta, een prachtig kapelletje dat eenzaam in het landschap prijkt. Naast de ingang houden twee trotse pijnbomen de wacht. Je stapt uit en bidt stilletjes dat de batterij van je camera nog niet leeg is …

Val d’Orcia

Net een schilderij!

De vaart zit er goed in en de werelderfgoederen vliegen je tijdens de Strade Bianche om de oren. Zoals in Val d’Orcia, het ultieme Toscanelandschap. Aanschouw deze gouw vanuit de auto en houd je stuur stevig vast. De wegen wringen zich in onmogelijke bochten door de golvende heuvels. Je slingert op en neer - alsof je je rijbewijs in een dag hebt gehaald. Na elke bocht wacht een ander uitzicht!

Wijn proeven?

Montepulciano

Bidon leeg? Les je dorst in Montepulciano. Dit wereldberoemde wijndorp ligt in de buurt van de Strade Bianche en vormt de perfecte (druiven)pitstop. Vraag de wijnliefhebber naar de Vino Nobile di Montepulciano en een brede lach verschijnt. Deze verrukkelijke kwaliteitswijn, gemaakt van de Sangiovese-druif, rijpt hier jarenlang op eikenhouten vaten voordat hij de wijnkelders verlaat.

Chianti Classico wijnroute

Ook ten noorden van de Strade Bianche hoor je wijnglazen klinken. In de Chianti worden topwijnen gemaakt, en het landschap is al even smakelijk. Wals, snuif en proef zoveel je wilt. Glimmende wijnvelden omzoomd door heuvels met dromerige kleuren laten je wijntje nóg beter smaken. Kronkelwegen sturen je langs agriturismo’s, zeeën vol zonnebloemen en wijndorpen als Radda in Chianti en Monteriggioni. Doe geen water bij de wijn en stap uit; de terrasjes lonken!

Zijwegen

Nu je toch in Toscane bent, mag je deze plaatsen niet overslaan.

San Gimignano

De middeleeuwse skyline van dit stadje zie je al van ver. Wel 12 stenen torens rijzen op als antieke wolkenkrabbers in het landschap. Dartel door het centrum en ga nog verder terug in de tijd … de ijstijd! Op het Piazza della Cisterna tref je Gelateria Dondoli, verkozen tot Beste IJssalon Ter Wereld. IJsmaestro Sergio componeert er de avontuurlijkste smaaksymfonieën. Wat dacht je van saffraan-pijnboompit en grapefruit-spumante?

Lucca

Het ommuurde stadje Lucca is verboden voor auto’s, maar je mag er wel fietsen! Dus spring op een ‘bicicletta’ en laat de trappers draaien. Start op het romantische Piazza Napoleone, volg het fietspad over de stadswallen, stap af bij het ijskarretje en zigzag daarna verder door de oude doolhofstraatjes!

Florence

In de stad van Michelangelo en Da Vinci liggen de museumstukken op straat. Zoveel dat je er (cul)tureluurs van wordt. Gelukkig zijn er genoeg plekjes om even bij te komen. Zoals de weelderige Boboli tuinen en de terrasjes op het oergezellige Santo Spirito plein!

Zien in Florence

  • Duomo: kerk der kerken en de trots van ‘Firenze’
  • Ponte Vecchio: de iconische brug vol juwelierswinkeltjes
  • Galleria degli Uffizi: hét kunstmuseum (koop je kaartje vooraf online!)

Naar het strand

Je zou het bijna vergeten, maar Toscane heeft ook stranden. Verlaat de Strade Bianche en ga naar de Spiagge Bianche (de witte stranden) bij Rosignano en Vada.