Parijs-Roubaix

Frankrijk- Compiègne

Parijs- Roubaix. Een ronde waarvan nekharen overeind gaan staan. Een typische ‘tandje’-erbij’ rit waar je tandjes tekort komt. Al 117 edities lang staan deelnemers aan de start van deze 260 kilometer lange ‘Hel van het Noorden’. Deze naam dankt de wedstrijd aan de verwoeste omgeving na de oorlog, waar de renners volhardend doorheen toerden. Tandenknarsend haalde maar een deel van de deelnemers de finishlijn! Door de jaren heen konden renners amper wennen aan deze helse rit, omdat de startplek regelmatig wisselde. De eerste editie startte in Parijs en vanaf 1977 klinkt het startschot in Compiègne, 80 kilometer ten noordoosten van Parijs. De finishlijn staat vanaf de eerste editie in Roubaix bijna op de straat gegraveerd. Tegenwoordig koestert de rit zijn naoorlogse, torenhoge moeilijkheidsgraad door meedogenloze kasseienstroken van in totaal 55 kilometer lang. Dat betekent woeste wegen waarvan je auto spontaan wil omdraaien en de stratenmaker nachtmerries krijgt. Als fietsen over legobouwsels van je kids. Tja, voor deze grimmige rit voelen de renners zowel respect als angst…

Parijs

Wie fietst zich naar een podiumplaats en geeft de prijzenkast een éxtra gouden gloed? Kom op 16 april naar Denain en/of 17 april naar Compiègne en beleef deze tandenknarsende klassieker met ons mee. Maar éérst gluren we alvast naar deze highway to hell. Scroll naar beneden en ga met ons mee over het rillende reliëf van Frankrijk!

Team Jumbo-Visma; als keien over de kasseien!

Deze Helleklassieker boordevol donderse kasseien is niet voor watjes. Tóch bewezen bekende toppers dat deze meedogenloze koers tembaar is. Johan Museeuw beet zelfs drie keer (1996, 2000 en 2002) in een gouden medaille en in 2002 stond Tom Boonen naast hem met een bronzen plak. Dit jaar gaat Team Jumbo-Visma all-in met de renners:

Wout van Aert, Edoardo Affini, Mick van Dijke, Nathan Van Hooydonck, Christophe Laporte, Timo Roosen en Mike Teunissen en de rensters Coryn Labecki, Teuntje Beekhuis, Romy Kasper, Linda Riedmann, Jip van den Bos en Marianne Vos.

Met deze toppers wordt de rit een (kass)eitje!

Compiègne

De hotseknotsende rit bijt de spits af in Compiègne. Van het startschot en de voorbijvliegende renners krijg je bulten kippenvel. Totdat de atleten zijn opgeslokt door de route richting Carrefour de l'Arbre, juich je hen uit volle borst toe. Daar krijg je een behoorlijk droge mond van. Eens kijken of Compiegne je dorst lest en je honger naar een leuke vakantiedag stilt. En of de stad dat doet. Nooit eerder gleden je ogen over zulke flamboyante kerken, pleinen en vakwerkgebouwen uit verschillende tijdperken. Als je eeuwen-kwartet zou spelen, roep je binnen een dag ‘KWARTET’.

De kerk Église St.-Antoine piekt op de skyline en verleidt je om even binnen te wippen. Museum Vivinel geeft je een uniek kijkje in Griekse archeologie uit de oudheid. Hop naar de twaalfde eeuw op de toren Tour de Beauregard. Nip een wijntje in Ancien Hôtel-Dieu, het ziekenhuis uit de middeleeuwen. Als poedersuiker op de beignet stap je als een soort tijdreiziger in het 18e -eeuwse Chateau de Compiègne. Even de tijdreisenergie opladen? Het bos is ideaal om al wandelend of fietsend indrukken te verwerken én op te doen.

To do’s in Compiègne

 • Rue Napoléon en de Rue des Lombards - charismatische straten die bol staan van leuke winkels en restaurants. De Champs Élysées van Compiègne!

 • Abbaye Saint-Corneille - verwonder je over de restanten van het klooster Abbaye Saint-Corneille en laat je verbeelding de rest aanvullen. Op elke eerste zondag van de maand is het bezoek gratis.

 • Stadhuis - trekt enorme bekijks door zijn gotische gevel en markante klokkentoren. Het ruiterstandbeeld in de gevel is eigendom van Lodewijk XII. De drie “Picantins” luiden ieder kwartier de klokken in de gevel voor de torenspits.
 • Musée de la Figurine Historique - bij het stadhuis ontdek je een soort educatief Madurodam over de Slag bij Waterloo. Duizenden tinnen soldaatjes beelden hier de slag indrukwekkend uit.

Parijs

Terwijl de renners zich bezighouden met kromme voorvorken, lekke banden en acrobatische hoogstandjes over de kasseien, koers jij naar Parijs. Het is bijna ironisch dat deze route des duivels zo dicht langs de stad van de liefde loopt. Waar het tijdens Parijs-Roubaix op alle vlakken ontbreekt aan La Douche France, is in Parijs deze levensstijl de norm. Wordt het je allereerste visite of je zóveelste rendez-vous met de Lichtstad? Maakt niet uit, Parijs blijf je ontdekken. Ook de kinderen raken er niet uitgekeken.

Het hart van de stad der liefde

Het centrum van Parijs stroomt over van levens- en liefdeslust. Als een troubadour trek je moeiteloos te voet, per metro of citybus door het binnenste van Parijse heerlijkheden. Waar het hoog op de Eiffeltoren en diep onder de grond in de Catacombes nét zo indrukwekkend is. Waar klassieke en moderne kunststijlen met elkaar mêleren. Waar oud naast en mét nieuw kan bestaan. Het is dé plek waar hartstocht het vaste ingrediënt is van elk cement, recept, naaipatroon en chanson dat je tegenkomt..

To do’s in de binnenstad van Parijs

 • Eiffeltoren - wat dacht je van een klim op het stalen wereldwonder? Gedeeltelijk per lift en trap ben je zo on-top-of-the-world. Klok een glaasje champagne weg bij het champagneloket, terwijl het uitzicht je bijna letterlijk omverblaast.

 • Centre Pompidou - de gekste fantasiefabriek van Parijs. Achter de merkwaardige buizen aan de buitenkant, brengt het museum moderne kust, een theater, een bioscoop en een restaurant samen. Buiten is het plein een podium voor kunstenaars.

 • Jardin d’Acclimatation- ontwaak het kind in jezelf in het oudste speelpark (sinds 1860) van de stad. Wedden dat je snuiters pretogen opzetten? Ga bootje varen, zwieren in een zweefmolen, onder watersproeiers rennen, pony’s en kamelen knuffelen én picknicken in het gras

De bruisende buitenstad

Wat is een lekkere bonbon zonder mooie verpakking? Wend je route af naar de suburbs en ontdek dat de buitenstad de gouden wikkel van Parijs is. Krapte wisselt zich hier af met ruimte. Grijs ruilt zich in voor groen. Bandensporen vervangt zich door fiets- en voetsporen. En de geur van Chanel rozenparfum maakt plaats voor de geur van échte rozen. Wat niet wordt ingewisseld is de Parijse charme en hartstocht. Deze verspreid zich als een Franse lavendelolievlek ver buiten de stad. Hier mixt de Parijse vanitas zich met de verademende nuchterheid van het buitengebied. Trek lekker je wandelschoenen aan en neem de tijd die je hier in overvloed krijgt.

To do’s in de buitenstad van Parijs

 • De tuinen van Monet in Giverny - de impressionist Monet zette letterlijk de bloemetjes buiten. Rondom zijn voormalige woonhuis in Giverny lijken zijn tuinen met rozen, waterlelies, bruggetjes met overhangende wilgen inspiratie voor zijn schilderijen.
 • Disneyland Parijs - op ongeveer 30 kilometer van Parijs komt de wereld van Disney tot leven in twee attractieparken, een winkelstraat en zeven hotels. Jong en oud geniet met volle teugen van spectaculaire attracties en gave shows. Dit jaar vier je er éxtra feest door het 30-jarig bestaan!
 • Château de Fontainebleau- is decadentie ten top. Het kasteel dateert uit 1528 en is het voormalige jachtverblijf van Koning François. Als beruchte Italophile bracht hij zowel Franse als Italiaanse invloeden aan in het gebouw en het park.

Lille

Klein in omvang, maar groots in beleving. Lille, ook wel ‘het Parijs van het Noorden’ genoemd, is je tussenstop tijdens de Tour du Soleil meer dan waard! Het historisch centrum van Lille is om door een ringetje te halen. Smalle, geplaveide straatjes worden er geflankeerd door trotse herenhuizen en imposante gevels. Deze huizen zijn tegenwoordig gevuld met gezellige cafés, restaurantjes en winkels. Zo’n statig decor tijdens een dagje shoppen of hapje eten kom je maar zelden tegen! Lille snapt precies wat jij verwacht van een dagje in een historische en moderne stad. Zo vinkt Lille met zijn hoge toren, beursgebouw, kathedraal, musea, verschillende delicatessen, stadspark met dierentuin en andere attracties álle vakjes om de naam ‘Parijs van het Noorden’ te verdienen en te behouden.

To do’s in Lille

 • Beffroi de Lille - voor wie hoge hoogtes als die van de Eiffeltoren gewend is. De toren is 101 meter hoog en steekt boven de gehele stad als een stokstaart boven het gras uit. Het gebouw laat maar al te graag zien dat het een van de hoogste bouwsels van Lille is.
 • Graffititour – de stad is één groot doek voor getalenteerde graffitiartiesten. Boek een tour die je 4 uur lang meeneemt langs de allermooiste werken in de stad. Te voet of met de fiets, bewonder je hoe deze artistieke spuitkunst de schoonheid van gebouwen versterkt.

 • Méert en Aux Merveillieux de Fred - lik je vingers af in de beroemdste patisserieën van de stad. Snoep van de gaufres lilloises; verrukkelijke dunne wafeltjes met vanille vulling. Of maak je naam als zoetekauw waar met de merveillieux; hemelse taartjes van merengue, slagroom en chocolade.

Roubaix

Vol emotie, pijn en voldoening kruisen de renners met een oerkreet de finishlijn in Roubaix, op de aftandse piste de Vélodrome de Roubaix. Al vanaf de eerste editie van de rit staat de finishlijn hier zowat in de straatstenen gegraveerd. Ieder jaar krijgt de winnaar van de helse rit een naamplaatje in een van de stenen douches in de catacomben van de Vélodrome de Roubaix.

Zo lijkt de stad bestempeld te worden door wielrennersmanie, terwijl zijn artistieke karakter op allerlei manieren doorschemert. Terwijl de voormalige industriestad vergane glorie lijkt, is Roubaix de hoeder van textiel, kunst en creativiteit. De stad was ooit de Franse hoofdstad van de textielindustrie, waardoor het stadslandschap zich kleurde met rokerige schoorstenen en fabrieken. Tegenwoordig gebruiken kunstenaars en bourgeois bohémiens dit ietwat grimmige landschap van de stad maar al te graag. Kunstinitiatieven, exposities en kunstprojecten schieten er als paddenstoelen uit de grond. Vooral kunstenaars die zich bezighouden met urbex-fotografie (stedelijke fotografie) en streetart vinden Roubaix een paradijs. Hierdoor is niet alleen de schoorsteen het fundament van Roubaix, maar óók de dynamiek van kunst en kunstenaars.

To do’s in Roubaix

 • Musée de La Piscine - kunstliefhebbers opgelet. Dit art deco museum in een voormalig zwembad trekt mensen als vliegen op stroop. Het zwembad is getransformeerd tot fontein en de kleedkamers zijn omgetoverd tot expositieruimtes. Kunstwerken uit de oudheid tot nu zijn er te bewonderen.
 • De Grand Place de Roubaix - het mooiste stukje van de stad. Dit plein zorgt ervoor dat het fabriek-achtige karakter van de stad meteen naar de achtergrond treedt. De katholieke kerk springt meteen in het oog; de Église Saint-Martin de Roubaix.
 • Quartier des Modes – waar modeliefhebbers hebberig van worden. In de wijk van Musée de la Piscine ligt de modewijk ‘Quartier des Modes’. Hier zie je hoe de textielgeschiedenis van de stad op modegebied nog steeds inspireert.

Calais

Wanneer de renners het stof en prut van hun lichamen afkloppen na de wedstrijd, maak jij een omweggetje naar Calais. Anders dan alle andere steden rondom Parijs-Roubaix, ligt Calais aan de noordelijke kustlijn van Frankrijk. De brede zandvlaktes en spannende klippen van de Opaalkust werken als een magneet voor strandliefhebbers en surfers. Met de gratis pendelbus toer je gemakkelijk vanaf het strand naar het centrum van de stad en door naar de veerhaven. Dat zijn drie trekpleisters waarbij je in een mum van tijd van uitwaaien, naar maritiem dineren, naar winkelen in de stad gaat. De stad met een strand, die de weg naar jouw hart weet!

To do’s in Calais

 • Het Belfort – de grote toren bij het stadhuis. Iedere stad ziet er weer anders uit van bovenaf, zeker in het kustgebied van Calais. Pak de lift naar boven en ontdek hoe ver je over de zee kunt kijken. Of beslist het uitzicht vanaf de toren vooral naar welk restaurant jullie hierna gaan?
 • De haven van Calais - de ultieme trekpleister van Calais is de veerhaven. Dagelijks zie je tientallen grote veerboten voorbij varen op hun weg naar Dover. Vanaf de haven kun je lekker ongestoord boten spotten, onder het genot van een drankje of visje.

 • Cap-Blanc-Nez - krijtrotsen waar je u tegen zegt. Ten westen van Calais ontdek je een sprookjesachtige kaap met spectaculaire, spierwitte krijtrotsen. Wandel in no-time vanaf het strand van Calais naar Cap-Blanc-Nez. De kusten die je tot dan toe kent zullen nooit meer hetzelfde zijn. Wát een plaatje!