Ronde van Frankrijk 2022
Beleef de Tour met Vacansoleil en Jumbo-Visma
Hoi Tour-liefhebber!
De ontknoping van de ronde der rondes nadert. Na een welverdiende rustdag bestijgen we de Alpe d’Huez, denderen we door naar het zonnige zuiden, en koersen we via de Pyreneeën naar de Champs-Elysèes. Onderweg passeren we miraculeuze bestemmingen én bijzonder fijne campings. Installeer je op het puntje van je stoel (of je zadel) en geniet!
Zet je schrap voor dé bergetappe!

Een Frankrijk-magazine speciaal voor jou
Omdat we zot zijn van wielrennen. Omdat we je graag willen laten zien hoe mooi Frankrijk is. Als partner van wielerploeg Jumbo-Visma volgen we de Tour op voet (hoe gek dat ook klinkt). We leven mee met elke zege en elke lekke band, en ja - we vergapen ons elke keer weer aan de verbluffende natuur. Dat gevoel willen we graag met je delen. Op 1 juli ontving je al ons eerste Frankrijk-magazine. Vandaag sturen we je deel twee. Veel kijkplezier!
Alpe d’Huez:
Strijd op de Hollandse Berg
Halverwege de Tour gaan de renners het gevecht aan met het Monster der Weerstand; de Alpen. Als eindbaas bedwingen ze de Alpe d’Huez, oftewel de ‘Hollandse Berg’. Hier kwamen in het verleden talloze Nederlandse renners als eerste over de streep: Joop Zoetemelk, Hennie Kuiper, Peter Winnen, Steven Rooks, Gert-Jan Theunisse … ken je ze nog? Voordat de Franse ‘Olympus’ wordt beklommen, ontdekken we welke bergschatten een bezoek waard zijn.


3 must-visits in de Alpen
- Gap - waar je nóóit gaapt. De ligging in Nationaal Park Écrins op 750 meter hoogte maakt deze bergstad boeiend. Kuier door het autovrije centrum vól pittoreske pleintjes en neogotische bouwwerken.
- Embrun – wandelwaardig door zijn ligging aan Lac de Serre-Poncon, in Nationaal Park Écrins en langs weidse uitzichten. De binnenstad is gewild door historische vakwerkhuizen, imposante kerken en picturale pleinen.
- Chorges –ingebed in natuurgebied Natura 2000. In dit dorp bottelt men bronwater én mooie vakantiemomenten. De roze marmeren fontein en het ‘verdronken’ viaduct staan op je netvlies geprent.
3 must do’s in de Alpen
- De ijsgrotten van La Grave - een ijzingwekkende ervaring in het bergdorp La Grave. Stap in de gletsjerlift en betreed op 3500 meter hoogte een jaarrond ijsgangenstelsel vol ijssculpturen.
- Canyoning bij Lac du Lauvitel – voor trotse rotsklimmers én rotsspringers. Spring, zwem of abseil door het landschap rondom het groenblauwe meer Lac du Lauvitel naar beneden.
- Kabelbaan van Route des Lacs- de bedevaarttocht in de lucht. Pak de kabelbaan boven de Route des Lacs en rijg alle natuurschoonheden als kalkrotsen, watervallen en bergmeren vanuit de lucht aan elkaar.


Nóg meer op de hoogte zijn van bergen?
Krijg je geen genoeg van hoge hoogtes? Even buiten Albertville wacht de Col de La Sambuy op jouw bezoek. Kuitenbijters nemen de benenwagen omhoog, toeristen met zitvlees pakken de stoeltjeslift. Hoe je de berg ook bestijgt, het panorama uitzicht met door groen geknuffelde rotsen overtreft je verwachtingen. De gids vult jouw kennisbank bij langs de smalle bergpaadjes. Ben je genoeg achtergrondverhalen rijker? Hop op de mountainbike of hijs je in een paraglide-uitrusting. Kids vermaken zich met karten, de bigairbag tubby jump en de rodelbaan.

Tournee door het binnenland
15 juli. Op weg naar Saint-Etienne gaan de fietsversnellingen omhoog en de hellingen omlaag. De ‘Franse Muren’ liggen achter ons, het betoverende binnenland strekt zich voor ons uit. Kriskras kronkelen de renners richting de zuidelijke binnenlandse regio’s. Vergeet je niet te vergapen aan de lavendelvelden. In juli en augustus kleuren de landerijen pimpelpaars, waardoor kleurenfilters op je camera overbodig zijn!

Palais Idéal
Pluk naast lavendeltakjes een uniek verhaal mee uit het stadje Hauterives. Hier realiseerde postbode Ferdinand Cheval zijn droom om een paleis te bouwen. Tijdens zijn dagdiensten verzamelde hij jarenlang materialen om 's nachts zijn bouwwerk te realiseren. Zijn ‘Palais Idéal’ heeft een eigen bouwstijl met knipogen naar de Bijbel en het Hindoeïsme. Inmiddels is het markante gebouw een Historisch Monument en blijft kunstenaars en toeristen inspireren!


Lyon
Verplichte halte: Lyon. Een van de oudste steden van Frankrijk. Wie de stripboeken van Asterix en Obelix kent, weet dat Lyon in de Romeinse tijd de hoofdstad was van Gallië. Tegenwoordig vang je er nog steeds glimpen op van toen. De rest van de stad vult zich met sfeervolle buurten, renaissance huizen en statige kunstmusea. Verbind de punten tussen de volgende hotspots en je hebt een topdag te pakken!

To- do’s in Lyon
- Culinaire hoogstandjes – voor lekkerbekken staat Lyon bekend als de gastronomische hoofdstad van Frankrijk. De stad huisvest sterren-chef Paul Bocuse, Michelinrestaurants en foodmarkt ‘Les Halles de Lyon’.
- Vieux Lyon- het ‘oude Lyon’ dat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Mysterieuze wijken, geplaveide straatjes, pastelkleurige renaissance herenhuizen typeren het historische stadscentrum.
- De traboules – geheime gangen die dwars door gebouwen heen lopen. Deze corridors waren afsnijroutes die dateren uit de 4de eeuw. Sommigen van de 400 traboules kun je zelfs bezoeken!




Adorerend Ardèche
Zeg ‘Ardèche’ tegen een Fransoos en associaties als spectaculaire rivierkloven, bulderende watervallen, prehistorische grotten, kanohoofdstad Vallon Pont d’Arc, zonnig klimaat en outdoor-activiteiten vliegen je om de oren! De Ardèche is duidelijk dé thuisbasis van winnende vakantie-ingrediënten. Als onze fietshelden tijdens de etappe van Saint-Étienne naar Mende voorbij dit vakantieparadijs flitsen, werpen ze een snelle blik op de ruige grijsrode rotsen in de verte. Wedden dat ze zich voornemen dit gebied later van dichtbij te bekijken?


Terug in de tijd in Carcassonne
Op 17 juli worden de renners in ridderstad Carcasonne terug in de tijd gekatapulteerd. Dit stadje ademt de middeleeuwen in elke straatsteen. Betreed de stadspoorten en ontdek wat er achter de mysterieuze omwalling schuilgaat.

Zuid-Frankrijk: stranden-showroom
Zonaanbidders, zandkasteelarchitecten en zee-ravotters opgelet. Waar de wielrenners de stranden voorbij bikkelen richting de Pyreneeën, strijken wij neer op ‘strandenland’ van de Languedoc-Roussillon. Hier blader je door een 3D-catalogus aan stranden, havendorpjes en badplaatsen. Ontvouw je strandlaken op het strand van Argelès-sur-Mer, bestel een lunch in de stad Perpignan, dineer in Béziers en borrel na in Narbonne.

Aanpoten in de Pyreneeën
Het einde van de Tour nadert. Op 20 juli breken de beslissende bergetappes aan. Gastheer Pyreneeën verzorgt met zijn 129 pieken van minstens 3000 meter hoogte een scala aan pittige bergroutes. Prachtige natuurparken, exotische dieren en eeuwenoude katharenburchten bestrijken deze Spaans-Franse gebergtestreek.

Lourdes
Voor een bedevaart hoef je niet direct naar Santiago de Compostella. Toen in het boerenstadje Lourdes de Maagd Maria in 1958 ‘verscheen’ voor het meisje Bernadette Soubirous, werd de plek een wereldberoemd bedevaartsoord. Op 21 juli ‘verschijnen’ de renners hier voor de start van de 18e etappe!


Last-best in Parijs

De Tour-finish is in zicht en de routeplanners hebben een prachtig stuk voor het laatst bewaard. Hoofdstad Parijs opent zich (team)wagenwijd voor de onverschrokken pedaleurs. In La Défense Arena gaat de laatste etappe van 2022 van start. De finish is traditiegetrouw op de Avenue des Champs-Élysées.

De blinkende binnenstad
Het centrum van Parijs stroomt over van levens- en liefdeslust. Als een troubadour trek je moeiteloos te voet, per metro of citybus door het hart van de Parijse heerlijkheden.


To do’s in de binnenstad van Parijs
- Eiffeltoren - wat dacht je van een klim op het stalen wereldwonder? Gedeeltelijk per lift en trap ben je zo on-top-of-the-world. Klok een glaasje champagne weg bij het champagneloket, terwijl het uitzicht je bijna letterlijk omverblaast.
- Centre Pompidou - de gekste fantasiefabriek van Parijs. Achter de merkwaardige buizen aan de buitenkant, brengt het museum moderne kunst, een theater, een bioscoop en een restaurant samen. Buiten is het plein een podium voor kunstenaars.
- Jardin d’Acclimatation - ontwaak het kind in jezelf in het oudste speelpark (sinds 1860) van de stad. Wedden dat je snuiters pretogen opzetten? Ga bootje varen, zwieren in een zweefmolen, onder watersproeiers rennen, pony’s en kamelen knuffelen én picknicken in het gras.

De bruisende buitenstad
Wat is een lekkere bonbon zonder mooie verpakking? Wend je route af naar de suburbs en ontdek dat de buitenstad de gouden wikkel van Parijs is.

To do’s in de buitenstad van Parijs
- De tuinen van Monet in Giverny - de impressionist Monet zette letterlijk de bloemetjes buiten. Rondom zijn voormalige woonhuis in Giverny lijken zijn tuinen met rozen, waterlelies, bruggetjes met overhangende wilgen inspiratie voor zijn schilderijen.
- Disneyland Parijs ® - op ongeveer 30 kilometer van Parijs komt de wereld van Disney tot leven in twee attractieparken, een winkelstraat en zeven hotels. Jong en oud geniet met volle teugen van spectaculaire attracties en gave shows. Dit jaar vier je er éxtra feest door het 30-jarig bestaan!
- Château de Fontainebleau - is decadentie ten top. Het kasteel dateert uit 1528 en is het voormalige jachtverblijf van Koning François. Als beruchte Italophile bracht hij zowel Franse als Italiaanse invloeden aan in het gebouw en het park.