Giro d'Italia

Italië - Sicilië

De eerste drie etappes met zijn helse, Hongaarse hellingen zitten erop! Voordat de renners de Italiaanse heuvels te lijf gaan, oefenen ze de volgende twee etappes op de eilandvormige ‘traingingspiste’; Sicilië! Oftewel de voetbal onder de Italiaanse laars, of om in wielrenjargon te blijven; het wielrenwiel van Italië. Op 10 en 11 mei laten de renners flink wat (wegdek)stof opwaaien tussen de stadjes Avola en Messina.

Sicilië

Naast het bewegende landschap staat Sicilië bekend om zijn bewogen geschiedenis. Door overheersingen van de Grieken, Romeinen, Saracenen en Spanjaarden is het eiland een mikmak van culturen. Zo zie je links het Griekse theater Teatro Greco-Romano en rechts de Romeinse Vallei van de Tempels.

Het eiland der cultuurhussels

Sicilië is droom van iedere Italofiel en de nachtmerrie van de naar-vlakte-snakkende wielrenner. Het 25000 vierkante kilometer grote eiland staat bol van citrusvruchten, tempels, theaters én heuvels. De route over dit grootste eiland van de Middellandse Zee is niet voor zachte Stromboli-eitjes.

Palermo

Van alle marktwijken thuis

Terwijl de wielrenners ‘Mamma Mia’ roepen bij de wolkenkrabbende heuveltoppen, fluister jij ‘Mamma Mia’ als je Palermo binnentreedt. In deze stad is de cultuurmix van voorgaande overheersingen voelbaar. In de marktwijken mengt de geur van Italiaanse prosciutto en olijven zich met de exotische geuren van Arabische Bazaars. Tóch ruik je in deze ‘Winkel van Sinkel’-wijken de Aranchine; Siciliaanse gefrituurde risottoballen. Verorber ze met mozzarella- of spinazie en ricotta-vulling en je bent verkocht! Voor een zoete inval grijp je naar een cannoli; een knapperige rol gevuld met gezoete ricotta!

Etna

Versla de vuurspuwende berg!

Na voldoende koolhydraten in Palermo, stappen we stevig door richting de Etna. Deze hoogste actieve vulkaan van Europa van meer dan 3000 meter hoog is een klim waardig. Pimpel wat typische Siciliaanse wijn onderweg bij wijnhuis Vivera en speel een potje ‘the floor is lava’ door de kabelbaan naar boven te nemen. Bovenop de vuurspuwende berg ga je op veilige afstand lavaspotten, haken je ogen door het fenomenale uitzicht en verrijkt de gids je met toffe vulkaanverhalen.

Syracuse

Welkom op schateiland!

De stad Syracuse is een uit de kluiten gewassen schatkamer, waar de pure schoonheid van Sicilië wordt gevangen. Eeuwenoude Griekse ruïnes puilen uit boven de citrusvruchten, terrassentafels bedekken de piazza’s en middeleeuwse zijstraatjes kronkelen richting zee. De mooiste schat van de stad is het eiland Ortygia, dat door koestering van de geschiedenis op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. De sublieme straatlandschappen, archeologie, buitenrestaurants en kerkfaçades stippen Ortygia aan als geliefde weekendbestemming.

Napels

Het lekkerste zit binnenin!

De wielrenatleten zijn in de Italiaanse laars gekropen en kronkelen vanaf de 4de etappe richting het noorden. Door de lus richting Napoli mag Napels niet in onze reislijst ontbreken. De toon wordt sterk gezet door het decor van de Almalfi kust en de vulkaan Vesuvius. De binnenstad is een artisjok; je moet pellen voordat je het smakelijke hart bereikt. Kijk eerst door de rauwe plekken van de stad heen en smul dan van magnifieke pleinen, verborgen hofjes en boeiende musea binnenin. Genoeg rondgedoold? Napels is de geboortestad van de pizza, dus knabbel van een ‘eerste druk’ van deze de(e)gelijke hap!

Positano

Tastbare concept art

Napels dankt veel toerisme aan aanlokkelijke buur-attracties, waarvan Positano deel uitmaakt. Dit kleurrijke dorpje speelt de hoofdrol op veel Pinterest accounts, want iedere onbewerkte foto van de stad is al post-waardig. Positano ligt zo idyllisch en verticaal tegen de kliffen van de almachtige Almalfikust, dat je twijfelt of het concept art is. Talloze geschilderde huisjes navigeren je vanaf de boulevard omhoog de stad in via steegjes en trappetjes.

Capri

Het drijvende dagtripje

Op 5 kilometer voor de kust van Napels drijft het charmante eiland Capri. De robuuste rotspartijen, groene bebossing, leuke stadjes én azuurblauwe zee maken het eiland de perfect getaway. Lift mee op de stoeltjeslift vanuit Anacapri naar de top van de Monte Solaro, de hoogste berg (589 meter) van Capri. Slenter door het Romeinse paleis Villa Jovis, de ruïne Certosa di San Giacomo en Villa San Michele. Sluit het eilanddagje af met een cappuccino op het Piazza Umberto I, het plein aan de voet van de klokkentoren.

Procida

Vinnig viseiland

Krijg je geen genoeg van het eilandleven? Het ieniemienie eiland Procida in de baai van Napels is rustig en levendig tegelijk. De kwieke vissershaven met gekleurde vissersbootjes maken je vrolijk en vinnig. Neem plaats op een terras aan het water van een aan-te-raden visrestaurant. Procida is niet voor niets de Culturele Hoofdstad van 2022 én een geliefde vakantiebestemming van veel Italianen.

Valle dell'Orfento

De overbrugde kloof naar de natuur

De wielrenners fietsen halverwege het Italiaanse been omhoog. Voor een indrukwekkende verandering van spijs zit je in Valle dell'Orfento gebakken. Deze statige kloof in Majella Nationaal Park is het thuis van veel verschillende flora en fauna. Daal af in de kloof, loop langs de Orfento rivier met bruggetjes en botvier je lust voor de natuur. Alsof je langs een tentoonstelling loopt, presenteert deze geconcentreerde biodiversiteit zich apetrots langs de rivier!

Scanno

Idyllisch 3D prentenboek

Het folklore dorpje Scanno is regelrecht uit een prentenboek geplukt. Alleen al de voortuin van het dorpje lijkt door zijn betoverende berglandschap en glorieuze meren door Moeder Natuur gebeeldhouwd. De kunstenaar Escher wist wel raad met deze fabelachtige omgeving; reizend op een ezel liet hij zich letterlijk en figuurlijk vervoeren door het landschap. Eenmaal in het sprookjesachtige dorp vertelt ieder steegje, geveltje en doorkijkje een verhaal. Begin vanaf de kerk Santa Maria della Valle en laat je meevoeren in het authentieke Italiaanse dorpsleven.