Giro d’Italia

Hongarije – Italië

Over een paar weken staat de meerdaagse wielerwedstrijd de Giro d’Italia weer voor de deur. Deze Ronde van Italië vormt samen met de Ronde van Frankrijk en de Ronde van Spanje de fameuze drie Grote Rondes. Dat maakt de Giro d’Italia, die dit jaar 105 kaarsjes uitblaast, een rittenkoers die op élke tv in de wereld te volgen is. De ‘Giro’ ligt wat betreft populariteit zelfs nek aan nek met de almachtige Ronde van Frankrijk!

De start in Hongarije

Team Jumbo- Visma: mooi roze is niet lelijk!

In het verleden droegen vaak de Italianen de winnende, roze trui van ‘hun’ Giro. Tóch wist Nederlands én Belgisch ritsucces zich ertussen te wringen met 26 etappezeges. Wim van Est trapte af in 1953 en Tom Dumoulin zette in 2017 de ronde op zijn naam. Team Jumbo-Visma zit dit jaar op een roze (trui) wolk met hun toppers; Tobias Foss, Koen Bouwma, Edoardo Affini, Sam Oomen, Chris Harper, Jos van Emden, Pascal Eenkhoorn en Tom Dumoulin. De spieren en de fietsbanden zijn opgepompt; wie geeft zijn fietsgarderobe een roze tint? Kom op vrijdag 6 mei naar Boedapest en beleef deze klassieker met ons mee. Scroll naar beneden en bliek alvast rond op de route.

Een route vol reliëf

De ‘Grande Partenza’ oftewel de startplaats van de aankomende Giro ligt in Boedapest, Hongarije. Vanaf het startsignaal op vrijdag 6 mei ploeteren renners drie weken lang in én rondom excellente Italië. De bergetappes zijn bijna natuurkundig-onmogelijk stijl, waardoor de route een sterk op en neer golvende winstgrafiek lijkt! De renners verkeren zich zelfs bijna permanent in de lichtste versnelling en de zwaarste klauterpositie. Na 21 slopende etappes en twijfel of je naar fietsen of bergklimmen kijkt, finishen de atleten op zondag 29 mei traditiegetrouw in Milaan. Deze waardige tegenhanger van de Tour de France is een spektakel waar je spontaan ‘Mamma Mia’ van roept!

Hongarije

Boedapest

Ready, set…go! De renners zoeven voorbij en de Giro d’Italia is officieel van start gegaan! Al snel verdwijnen de felgekleurde pelotons aan de horizon van de Hongaarse hoofdstad. Onder het nom van ‘nu we er toch zijn’ besluit je Boedapest te leren kennen. Kunst en cultuurliefhebber? Maak dan een strak tijdschema, want de reisfolders puilen uit met waardige trekpleisters. Begin je met wat educatief ‘voer’ in de musea? Is architectuur meer jouw ding? Wil je letterlijk de cultuur proeven met allerlei lokale lekkernijen? Of vergaap je je liever eerst aan culturele monumenten en gebouwen? Slinger door de stad en je pikt van álles een graantje mee.

To do’s in Boedapest

 • Gellért-hegy - met zijn 235 meter hoogte het allerhoogste punt van Boedapest. De heuvel staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en geeft je een uniek uitzicht over de stad.

 • Suppen op de Donau - bekijk al peddelend de stad vanaf de Donau tijdens zonsondergang. Maak een lus richting Lupa Island, een elegant eiland ten noorden van de stad.

 • Ruinbars van Szimpla Kert - hop van kroeg naar kroeg onder het dak van een verwaarloosd gebouw. De planten, graffiti en gezelligheid trekken internationaal publiek.
 • Streetfood in Karaván - de eerste én meest succesvolle foodcourt van Hongarije. Hier proef je van internationale hapjes en sferen. Verslind een smakelijke pad-thai of lángos!

Visegrád

Het kleine kasteelstadje Visegrád is de pittige eindhalte van de eerste etappe van de Ronde. Waar deze sprookjesstad vredig langs de rechteroever van de Donau ligt, schiet de weerstand omhoog en veranderen de renners in klimmers. Het aanzicht en het decor van de stad lijken ideaal voor een ridderfilm. Joekels van kastelen en ruïnes, eeuwenoude onaangetaste bossen en musea vol authentieke ‘props’. Maar Visegrád weet ook waar de moderne dagjesmensen hoteldebotel van raken. Je stapt zonder moeite de geschiedenis in en met een vingerknip ervaar je pretpark-achtige adrenaline boosts.

To do’s in Visegrád

 • Museum of Matthias Rex met historische speeltuin - machtig mooie ruïnes van het zomerpaleis van koning Matthias Corvinus. Mét VIP uitzicht over de Donau en historische speeltuin voor je koters.
 • Rodelbaan - rodel je rot over de twee verschillende rodelbanen. Kies je eerst de moderne bob op rails of de ouderwetse baan met halve buis?
 • Salomonstoren - treed de indrukwekkende poort binnen en waan je in een driehoekig, 13e-eeuwse citadel met drie torens. De woontoren Szálomon torony (Salomonstoren) is de klim meer dan waard.
 • Pilis Park Forest - 65.000 hectare staatsbossen die deels Visegrád bedekken. Dwarrel door onaangetast groen, waarin milieueducatie en recreatie hand in hand gaan.

Balatonmeer

De versnelling kan omhoog en de inspanning omlaag. De renners sluiten de drie etappes van de Giro af met een vlak stuk in Balatonfüred, een plaats aan de boorden van het Balatonmeer. Het meer verdient een vette spotlight, omdat het nét zoveel te bieden heeft als een stad op het droge. Met een lengte van 77 km en een oppervlakte van bijna 600 km², mag het Balatonmeer zich het grootste zoetwatermeer van Europa noemen. Hordes bezoekers van binnen én buiten de Hongaarse landgrenzen trekken als vliegen op stroop naar deze natte trekpleister. Met zijn warme water van 25 graden in de zomer, omringende vulkanische bergen, naburige wijngaarden en omliggende badplaatsen vervult het Balatonmeer de wensen van iedere recreant, passant en bon vivant.

To do’s bij het Balatonmeer

 • Siófok - de ‘feesthoofdstad’ van Balaton. Deze fameuze badplaats dankt zijn naam aan zijn 15 kilometer lange strand met een nét zo’n lange slinger van bars, discotheken en nachtclubs.
 • Vulkaan Badacsony - uitgedoofde vulkaan van 426 meter hoog. Deze eyecatcher draagt talloze wijngaarden, wandelpaden, basaltorgels (versteende lavazuilen) en een adembenemend uitkijkpunt vanaf de houten uitkijktoren.
 • Héviz - het plaatsje met het nóg warmere broertje van het Balatonmeer. Hier ligt het warmste warmwatermeer van Europa met een watertemperatuur van 30 tot 38 graden. Een zalig en geneeskrachtig kuuroord.
 • Tihany- verreikend schiereiland in het Balatonmeer. Geliefd bij amateurfotografen door de epische zonsopgang en -ondergang vanaf het eiland. De barokke Abdijkerk, de romaanse crypte eronder en de chimney cake (schoorsteencake) trekken óók volle zalen.