Giro d’Italia

Italië - Emilia Romagna & Bloemenriviera

De Giro en Team Jumbo-Visma zijn halverwege. De top van het klassement tekent zich af. De roze trui zit strak rond de schouders van Juan Pedro López, maar de eindstreep is nog mijlenver. Bovendien duiken er altijd verrassingen op. Ook als je hier op vakantie bent!

Start in Santarcangelo di Romagna

Bekijk Italië door een roze bril

Niet alleen de wielrenners, ook jij bekijkt de wereld door een roze bril. Na de tweede rustdag stuift het peloton door de donzen heuvels van Emilia Romagna naar de Bloemenriviera, van de oostkust naar de westkust, richting het fleurige bloemenstadje San Remo. Koers mee voor een romantische toer door het boterzachte land. Een picknick onderweg zit er voor de renners niet in, maar voor jou wél. Prop je knapzak vol lokaal lekkers. Ontdek hieronder wát precies!

Emilia Romagna

Onvolprezen landschap

Als Toscane de beeldschoon aangeplante voortuin is, dan is Emilia Romagna de ongerepte achtertuin. Hier verblijf je in alle rust in de golvende moestuin van moeder natuur. Misschien wat minder bekend dan zijn beroemde buur, maar alles is hier nog ontzettend puur. De fraaie steden, het vruchtbare land, het verrukkelijke eten!

Santarcangelo di Romagna

Tijd voor tagliatelle

18 mei. De lange rit (203 km) van Santarcangelo di Romagna naar Reggio Emilia is zo vlak als een biljartlaken. Dikke kans dat deze etappe uitmondt in een massasprint, maar het massatoerisme laat je lekker links liggen. Santarcangelo di Romagna is een stadje om muisstil van te worden, waar je de weg kwijtraakt in smalle straatjes, tussen kerkjes en verscholen pleintjes. Nestel je nadat de renners vertrokken zijn op een piazza voor een echte wielrennerslunch: pasta! Tagliatelle is dé specialiteit van Emilia Romagna. Naar het schijnt zijn deze dikke deeglinten ontsproten aan het brein van een kok die zich liet inspireren door de kapsel van zijn bruid!

Verblijf op de camping in Cesenatico

Jouw uitvalsbasis om de eerste rit in Emilia Romagna mee te pakken. Verblijf in de toffe badplaats Cesenatico aan de Adriatische kust, vlak bij het bruisende Rimini.

To do in Emilia Romagna

  • Modena – Je ogen uitkijken in de stad waar brandweerrode Ferrari ’s van de fabrieksloopband rollen. Behalve autostad is Modeno de stad van operalegende Luciano Pavarotti en het beroemde zwarte goud: balsamicoazijn. Het centrum, waar de steenoude Torre Ghirlandina (90 meter hoog) als een kaars boven alles uitsteekt, is UNESCO Werelderfgoed.

  • Bologna – Een bordje meepikken in deze culinaire prachtstad. Voor de enige echte spaghetti bolognese moet je in pastahoofdstad van Italië wezen. Van tagliatelle tot tortellini, in Bologna bereiden ze alles op de wijze van la mamma.
  • San Marino – Blijf nog even plakken in het postzegelstaatje San Marino. In dit groene miniatuurlandje in de bergen shop je belastingvrij. Neem een extra grote tas mee!

Van Parma naar Genua

Parmantig Parma

Als een spaghettisliert slingert het peloton op 19 mei over de wegen van Parma naar Genua. Zet de achtervolging in, via de pittige klim bij La Colletta en een scherpe afdaling in de Valico di Trensasco. Sla wel nog even wat Parmezaanse kaas en Parmaham in en brunch gezellig in het stadspark Parco Ducale. Parma, de geboortestad van Verdi, doet in schoonheid weinig onder voor de grote kunststeden.

Dwaal door Genua

Dat geldt ook voor Genua, de havenstad waar de etappefinish wacht. Stort je in het Centro Storico, het middeleeuwse centrum waar talloze stenen trappetjes en geheime doorloopjes een stokoud stenen doolhof vormen. Ook Porto Antico, de sfeervolle oude haven met houten zeilschepen en chique cruiseschepen, sluit je zeker weten in je hart.

De Bloemenriviera

bloeit en boeit

La dolce vita betekent het zoete leven. Aan de Italiaanse Bloemenriviera is dat zo klaar als een (suiker)klontje. De stranden lijken soms van poedersuiker. De huizen zijn geschilderd in de kleuren kaneel, limoen en framboos. En een Italiaans ijsje smaakt nergens lekkerder dan aan de kust die zijn naam dankt aan de uitbundige bloemenpracht. De romantische zand-, kiezel- en rotsstranden en de kringel-krongel-kustwegen lopen helemaal door tot de Côte d’Azur in Frankrijk.

To aan de Bloemenriviera

  • San Remo – Flaneren door de fleurige straten van De ‘bloemenstad’. Je ziet bloeiers in alle kleuren van de regenboog, het flamboyante casino, de historische wijk La Pigna … San Remo is hét uithangbord van de Bloemenriviera. Grote kans dat de renners stiekem even in de remmen knijpen als ze hier zijn..
  • Cinque Terre – Sefies maken in Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. Deze vijf droomdorpjes vechten voor een plekje op de cover van het fotoalbum van deze reis. Als een soort levend schilderij plakken ze dapper tegen de rotsen bij de zee. Laat je auto staan - ze zijn alleen bereikbaar ter trein, per boot óf op de fiets!
  • Portofino – Een Apperol Spritz pakken in het kleurrijke haventje van dit vissersdorpje. Zou zomaar kunnen dat George Clooney een tafeltje verderop zit. Deze luxe jachthaven is zeer geliefd bij de jetset.

En dan de bergen in!

Na San Remo zetten we een tandje bij. Op weg naar Cuneo en Turijn wacht de Colle di Nava, een bonk van een berg in het ruige noorden. Blijf in het wiel!