Venerdì – vrijdag

Charmante stadjes bezoeken

“Florence en Pisa kent iedereen.
Maar ken je de 7 kleine parels al?”

San Gimignano

Middeleeuwse wolkenkrabbers

San Gimignano, het wonderstadje van Toscane. Het lijkt een beetje op een antieke versie van New York: 14 middeleeuwse torens markeren de skyline. Je ziet ze al van ver. Je grijpt automatisch naar je fotocamera als je het stadje nadert. Ook in het oude centrum schiet je non-stop wereldfoto’s: in scheve straatjes, op oude pleinen en terrasjes.

Doen: klimmen naar de top van de Torre Grosse. Na 218 traptreden ben je bijna boven. Bijna. Want een ladder(!) loodst je naar het allerhoogste punt. Entreeprijs: 9 euro. Uitzicht: onbetaalbaar.

Koud aanbevolen in San Gimignano
Dool door de middeleeuwse straatjes en beland vanzelf in … de ijstijd. Op het Piazza della Cisterna tref je Gelateria Dondoli, beter bekend als De Beste IJssalon Ter Wereld. Saffraan met pijnboompitten, grapefruit met spumante; ijsmaestro Sergio staat bekend om zijn gewaagde creaties. Maar een grote bol vanille kan ook, hoor. Smelt je al weg?

Arezzo

Waar ken je dit plein van?

Dat vraag je je misschien af als op het Piazza Grande van je cappuccino nipt. Het antwoord: van de film La Vita è Bella, winnaar van 3 Oscars. De bekende openingsscène, waar Roberto Benigni op zijn fietsje over het plein slingert, is hier opgenomen. Maar in Arezzo kun je ook een ridderfilm opnemen. Het decor is perfect: paleizen met kantelen, wapenschilden, hobbelige kasseien … authentieker kan haast niet. Het centrum is autovrij. Je parkeert je auto dus buiten de stad. Er is een grote parkeerplaats voor de stadswallen.

Wandel langs alle scènes uit La Vita è Bella
Aanrader voor filmliefhebbers. Deze wandelroute loodst je langs alle locaties uit de beroemde film van Roberto Benigni. Zoals o.a. het Piazza Grande, de kathedraal, het boekenwinkeltje en het koffiehuis Caffè Dei Costanti. Zo (her)beleef je deze klassieker op een unieke manier.

Lucca

Fietsen over de muren

Het supercharmante stadje Lucca is autovrij, maar je mag er wél fietsen. Dus: huur een bicicletta en laat de trappers draaien. Eerste pauze: het romantische Piazza Napoleone. Wie daar niet verliefd (op) wordt … Tweede etappe: het fietspad over de middeleeuwse stadswallen, een supergave route. Natuurlijk stap je even af bij het ijskarretje. En dan? Terug het centrum in. Trappend zigzaggen door doolhofstraatjes.

Volterra

Steile steegjes & fraaie bezienswaardigheden

Dit prachtige stadje ligt hoog in de heuvels, bij de vallei van Cecina. Hier word je terug geflitst naar de tijd van de Etrusken, de Romeinen én de middeleeuwen. Niet te missen: de overblijfselen van het Teatro Romano (een amfitheater), Palazzo dei Priori (opvallend paleis) en Casa-Torre Toscano (de toren zonder ramen). Je moet wel een redelijke conditie hebben. Volterra is een heuvelstadje vol steile weggetjes en bochtige klimmetjes. Gelukkig maakt het uitzicht alles goed.

Pitigliano

Mooiste dorpje van Italië

Is het een kasteel op een rots? Een klooster op een klif? Nee, het is Pitigliano. Een sprookje van een stadje dat -als je aan komt rijden- veel weg heeft van een versterkte burcht. De huizen zijn één met de rotsen. Alsof ze uit de berg gehakt zijn. Binnen de stadsmuren? Daar is het charme wat de klok slaat. Idyllische straatjes, romantische doorloopjes, oude aquaducten en machtige vergezichten. Niet verwonderlijk dat Pigliano de officiële titel ‘I Borghi più belli d’Italia’ draagt: het mooiste dorpje van Italië.

Pistoia

Alternatief voor Florence

Laat je het drukbezochte Florence liever links liggen? Het nabijgelegen Pistoia is een prima alternatief. Deze kunststad -Culturele Hoofdstad in 2017- is nog niet ontdekt door de massa. Meer Toscanen dan toeristen dus. Wat is er leuker dan tafelen tussen de locals? Daarvoor moet je op het Piazza del Duomo zijn. Dit plein verandert ’s avonds in één groot openluchtrestaurant.

Belangrijkste bezienswaardigheden:

  • De Dom van Pistoia
  • Baptisterium uit de 17e eeuw
  • Palazzo Comunale
  • Palazzo dei Vescovi
  • Piazza della Sala met markt

Montepulciano

Wereldberoemd wijndorp

Charmante bestemming in de heuvels bij Siena, vooral bekend van de Vino Nobile di Montepulciano. Vraag maar aan een wijnliefhebber. Deze verrukkelijke kwaliteitswijn, gemaakt van de Sangiovese-druif, rijpt jarenlang op eikenhouten vaten voordat hij de wijnkelders verlaat. Maar Montepulciano is meer dan wijn. Montepulciano is mooi. Het prachtige plein met dito kathedraal is het meest fotogenieke plekje. Tip: beklim de toren van het Palazzo Communale. Het uitzicht brengt je in (nóg) hogere sferen!