Giovedi – donderdag

Verliefd worden op Elba

“Alsof je op een Caribisch eiland bent beland”

Stranden van poedersuiker. Groene bergen die uit de azuurblauwe zee opdoemen. Ruige rotsen én een roemrucht verleden.

Elba geeft een exotisch tintje aan je Toscane-vakantie. Vooral strandliefhebbers springen een gat in de lucht. Dat deed Napoleon niét. De Franse keizer leefde hier een jaar in ballingschap (1814-1815). Volgens ons geen straf. Ervaar het zelf tijdens een dagtochtje.

Waar ligt Elba?

Het grootste eiland van de Toscaanse archipel ligt in de Tyrreense Zee, ter hoogte van de havenstad Livorno. Na Sicilië en Sardinië is Elba het derde eiland van Italië. Toch is het niet zo groot: 224 km2. Dat is de helft van Texel. In het grootste stadje, Portoferraio, wonen 12.000 mensen.

Hoe kom je op Elba?

Met de boot vanuit het havenstadje Piombino. Meerdere keren per dag varen er veerboten naar Portoferraio, Cavo en Rio Marina. De overtocht duurt een klein uurtje. Je kunt in één dag makkelijk op en neer.

5 ideeën voor een dagje Elba

1. Droomstranden

De stranden van Elba mag je gerust paradijselijk noemen. Enkele van de mooiste stranden zijn:

Marina di Campo

Geliefd strand bij het gelijknamige badplaatsje. Groot en breed met fijn zand. Veel toeristische voorzieningen en kindvriendelijk.

Cavoli

Voor het onbewoond eiland-gevoel. Wit zand, smaragdgroen water, granieten rotsblokken. Say aaah!

Innamorata

Voor de liefhebbers van kristalhelder water en romantische taferelen. De zonsondergang zet het strand in vuur en vlam.

Spiaggia di Capo Bianco

Unieke plek: een strand met spierwitte steentjes, ingesloten door een meterhoge klif. Trek waterschoenen aan!

2. Het huis van Napoleon

Een bezoekje aan het beroemdste huis van het eiland. In 1814 werd Napoleon verbannen naar Elba. Na een jaartje wist hij te ontsnappen, maar tot die tijd woonde hij in Villa dei Mulini. Een elegant optrekje op een hooggelegen plek waar ook enkele windmolens (mulini) stonden. Dat vond Napoleon maar niks. Hij brak ze af liet een keizerlijke tuin aanleggen.

3. Fietsen

De sportiefste manier om Elba te doorkruisen? Op een bicicletta. Ja, je kunt overal fietsen huren. De (soms avontuurlijke) fietspaden sturen je het eiland rond. Ook voor families met kinderen is de keuze reuze. Is mountainbiken jouw ding? In Capoliveri Bike Park kun je los: meer dan 100 kilometer fietspad in de middle of nowhere.

4. Monte Capanne

De hoogste piek van het eiland (1018 meter). Neem de kabelbaan vanuit bergdorp Marciana. Wees gewaarschuwd: dit is géén luxe kabelbaan. Je zit als een vogeltje in een soort halfopen, kanariegele kooi. Eenmaal boven wordt je moed beloond met een fantastisch 360 graden uitzicht.

5. Portoferraio

In het bruisende hoofdstadje van Elba kom je de dag wel door. Scoor een souvenir in de winkelstraatjes. Eet een hapje met uitzicht op zee. Of zwerm rond in de middeleeuwse forten. Forte Falcone, Forte Stella en Forte Inglese ‘bewaken’ het stadje al meer dan 500 jaar.