Zuid = avontuur + uitzichten + strand

Daar waar Frankrijk en Spanje geruisloos in elkaar schuiven. De sfeer wordt Catalaanser, de kust steeds Costa Brava-achtiger. Ervaar het uitdagende zuiden.

Peyrepertuse

Kasteelruïne op een rots

Een uitdagende klim van 20 minuten naar boven en je hebt oogverblindend uitzicht! Spot in de verte de zee en het kasteel van Quéribus. Eet een hapje aan de voet van de berg. En maak dán weer die verbluffende autorit terug naar je camping.

Perpignan

Cultuursnuiven en dan uitpuffen

Haal je hart op in deze zuidelijkste grote stad van Frankrijk. Al is de sfeer typisch Catalaans. De bouwstijl, het taaltje, de rood-gele vlaggen die er overal wapperen. Deze leuke plekken wil je zeker zien: de Romaanse kathedraal, het gezellige Place de la Loge en de uitkijktoren Castillet.

Gorges de la Fou

De mooiste kloof van Languedoc-Roussillon

Natuurliefhebbers opgelet! In de kloof ‘Gorges de la Fou’ – uitgesleten door de rivier La Fou – zijn stevige paden aangelegd. Keer op keer kom je in deze kloof langs wonderlijke plekken.

Meenemen?

  • Een vest; in de kloof is het 10 graden kouder.
  • Je fotocamera of opgeladen smartphone; als je er bent, begrijp je wel waarom!


Een helm krijg je bij aanvang van deze tocht van 1,5 kilometer.

Collioure

Romantische parel

Een schilderachtig kunstenaarsstadje, dicht bij de Spaanse grens. Hier deed onder meer Picasso inspiratie op. Ga ernaartoe voor een rustige dag. Kuier door de doolhofstraatjes van visserswijk Moré. Neem het hooggelegen Fort Saint-Elme met uitzicht op zee in je op. Prikkel je zintuigen in een kunstgalerie. En top de dag af met een diner in de charmante haven.

Tip voor kids: riddertje spelen in het fort. De verkleedkisten staan voor ze klaar. Hijs je in een mini-harnas of dof je op als knappe jonkvrouw. Net écht!

La plage

Kilometers zandtapijt van het zachtste soort

Zandstranden zoals je ze maar zelden ziet. Maar ook: kleine, verborgen baaitjes (richting de Spaanse grens).


  • Idyllisch: Côte Vermeille
  • Bruisend: Argelès-sur-Mer
  • Ongerept: Torreilles-Plage